Forex işlemlerinde, teknik analiz yaparken grafik üzerinde bazı formasyonlar oluşur. Bu formasyonları anlamak ve yorumlayabilmek, bize güzel kazançların kapısını açabilir.
Hızlı yükselen bir trend içinde, kısa vadeli geri çekilmeler olabilmektedir. Bayrak formasyonu da kısa vadeli bir süreçte oluşan ve trendin devam edeceğini işaret eden bir formasyon olup, bir dönüş anlamına gelmez.
Hızlı yükselişlerden sonra, yorulan fiyat hareketleri kısa süreli geri çekilme gösterirler ve bu noktada bir konsolidasyon oluşur ve oluşum bayrağa benzer. Bu nedenle, bu oluşuma bayrak formasyonu denir.
Hızlı yükseliş sırasında oluşan uzun çizgi, bayrağın direğini temsil eder ve hemen sonrasında fiyat hareketleri duraksamaya ve biraz geri çekilirken, aynı zamanda hacim de düşmeye başlar. Bu noktada, konsolide olan fiyatlar tekrar güç kazanıp trend yönünde devam edebilir.
Bu ani çıkış hareketini kaçıran traderler, bayrak oluşumunu beklemelidir. Bayrak oluşumu, genellikle 8 bar ile 20 bar arasında olabilir. Eğer 20 bar’dan fazla bir bayrak oluşursa, trend gücünü kaybetmiş demektir. Konsolide olan fiyatlar, bayrak oluşumunun üst noktasına yaklaşır ve geçmek isterse, bu hareket pozisyona girmek sinyali olarak değerlendirilebilir.
Bu bayrak formasyonu sırasında, hacimde bir artış gelmezse ve çıkışı desteklemez ise, bu hızlı çıkış enerjisini giderek azalacaktır.
Özetle, bu formasyondan faydalanmak için, formasyonun kırılmasını beklemek gerekir. Kırıldıktan sonra trend yönünde işlem yapılabilir.