Belirli bir periyottaki fiyat değişimlerini kullanan bir gösterge olup, trendin hızını ve gücünü göstermesi açısından kullanılabilir. Grafiklerdeki seviyeler her zaman bize, trendin gücünü göstermez, Bu nedenle momentum göstergesinde kullanılan 100 seviyesi önemlidir. Aşağıdan 100 seviyesinin üstüne doğru bir kesme olursa yükseliş, yukarıdan aşağı doğru bir kesme olursa düşüş sinyali olarak değerlendirilebilir.
Momentum göstergesinde 120 bölgesi aşırı alım, 80 bölgesi aşırı satım bölgesi olarak kabul edilir ve bu bölgelere gelindikçe trend değişimi ile ilgili beklenti artacaktır.
Momentum için standart değer 14 gün olarak kabul edilir. Bu değer, doğal olarak kısa vadeli analizler için uygun olacaktır. Değer sayısı büyütülerek, daha uzun vadeli analiz yapılabilir.
Momentum göstergesi kullanılarak yapılacak işlemlere örnek verelim. Momentuma göre işlem yapan traderler, volume ve fiyat artışlarını görünce, yakalamak ve katılmak isterler. Bir tren yolculuğunu örnek olarak açıklayalım. Tren istasyonda durmak ve bazı yolcuları vardır, hareket etmek üzere beklemektedir. Yolcu sayısı biraz daha artınca, tren hareket eder ve hızlanmaya başlar. Bu hareketin farkına varan momentum traderler, trenin hızlı olduğu, yolun ortasında trene binmek isterler ve trenin varacağı yere yaklaşması ile yavaşladığını fark eden traderler için inme zamanı gelmiştir. Trene son istasyonda binmeyin. Tren hareket ettikten sonra, ara istasyonlarda binerek son durağa veya sondan bir önceki durağa kadar gelebilirsiniz.